“Terugbrengen van de stukken van je ziel” Outcast 52 met Philippe Bailleur

Ditmaal is Philippe Bailleur te gast in de herbergstudio. Hij is coach, spreker, gids, docent en auteur van verschillende boeken. Met als rode draad: vanuit een systemische blik organisaties helpen om de potentie waar te maken en hun poolster te bereiken. In dit gesprek navigeren we door zijn levensverhaal en hoe dat samenvalt met zijn professionele verhaal. Met muziek als warme metgezel.

Één van zijn motto’s is ‘what isn’t faced isn’t changed’. Dat maakte mij nieuwsgierig naar wat hij in zijn leven heeft moeten aankijken. Wat waren sleutelmomenten in zijn leven? Waar moest hij ‘ontrouw’ aan zijn om meer zijn eigen koers te varen? Luister mee naar hoe we samen dwalen door zijn verhaal.

Veel luisterplezier met deze Outcast!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

De Genesis van leiderschap: aflevering 2 “Isaak” Outcast 51 met Hans Wopereis en ikzelf.

In deze speciale editie van Outcast steken Hans Wopereis en ik Bijbelverhalen in een nieuw jasje. We delen beide een missie om te werken met verhalen. Verhalen breken je namelijk open en geven inspiratie om je eigen leiderschap te ontwikkelen. De Bijbel is één van de eerste ‘managementboeken’, vol met inspirerende verhalen. Helemaal als je speelt met de symboliek die in elk verhaal schuil gaat.

Vorig najaar stonden we stil bij de eerste aartsvader: Abraham. Dit keer staat de tweede aflevering in het teken van Isaak. De enige zoon van Abraham en Sara. Isaak was geen man(ager) van hippe religies, maar van vrede stichten op de achtergrond. Hij leefde het langst van alle aartsvaders en was ogenschijnlijk het minst kleurrijk, maar het tegendeel is waar.

We staan stil bij welke lessen te leren vallen uit zijn leiderschap. Hij die de dood in de ogen keek en dienstbaar luisterde naar het leven. Het verhaal over Isaak geven we kleur met muziek van Pearl Jam, Acda en de Munnik, Mike Scott en Leonard Cohen.

Veel luisterplezier met deze Outcast special!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘De zachte tonen van de ziel’ Outcast 37 met Jos Rovers

Dit keer is Jos Rovers te gast in de herbergstudio. Hij is oprichter van Het Eerste Huis en zijn passie zit op het ontwikkelen van mensen en organisaties. In zijn werk komt het gedachtegoed Theory U van Otto Scharmer veel terug. Dit is een transformationeel model voor diepgaande verandering. Daar zit mijn nieuwsgierigheid voor ons gesprek. Hoe heeft Jos zelf deze transformationele reis in het leven doorlopen?

We starten natuurlijk bij zijn geboortegrond en de herinnering aan zijn ouders, de warme broedersband en zijn vader als jazzliefhebber, met het muzieknummer ‘All of me’ van Erroll Garner. Vervolgens gaan we op pelgrimstocht naar de heilige graal in het heden met ‘Pelerinage’ van Eric Vloeimans. En tenslotte het verlangen naar verbinding met God en het grotere geheel. Met Arabische betoverende muziek ‘Hovern’ engan’ van Lévon Minassian. En hoe zachte tonen de ziel raken.

Veel luisterplezier met deze Outcast!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘Toch in het leven stappen’ Outcast 36 met Minke Tromp

Dit keer is Minke Tromp te gast in de herbergstudio. Zij is filosoof, ondernemer met het Bureau voor Toegepaste Filosofie en heeft een eigen podcast ‘Wat is wijsheid?’. In haar werk pendelt ze voortdurend op en neer tussen wijsheid en impact. Haar ideaal is het ontstijgen van de succesparadox.

Met muziek van Michael Kiwanuka (‘Home again’), Emeli Sandé (‘Read all about it’) en Soul II Soul (‘Belly intro’) reizen we door haar levensverhaal. Beginnend bij hoe ze als klein meisje op het aanrecht zat naast haar moeder en de magnetron. Hoe ze zich al jong een toeschouwend buitenbeentje voelde. Het leven niet zo goed snappen, maar dan toch in het leven stappen. En hoe ze verliefd werd op de filosofie en leerde om op een ‘wijze’ manier impact te maken. Met ook poëzie van Toon Tellegen en Wislawa Szymborska in ons gesprek, want gedichten openen een ruimte om te reflecteren.

Veel luisterplezier met deze Outcast!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘We worden niet geboren als leiders, maar als volgers’ Outcast 31 met Frank Schaper

Dit keer is Frank Schaper te gast. Hij is werkzaam als trainer, personal coach, adviseur en auteur van verschillende boeken. Vooral het boek ‘Hoe je een geboren leider wordt’ staat centraal in ons gesprek. We delen namelijk een liefde voor striphalen. En in zijn boek staat hij stil bij rolmodellen. Niet alleen levende, maar ook fictieve rolmodellen zoals Kuifje of Koning Arthur. Met rolmodellen identificeer je, maar ze zijn ook een stap verder wat een soort verlangen in je aanwakkert om in hun voetsporen te stappen.

Aan de hand van muzieknummers – zoals The Doors met ‘Love her madly’, Triggerfinger met ‘I follow rivers’, Mary J. Blige en U2 met ‘One’, en Madonne met ‘Into the Groove’ – reizen we door het leven van Frank en de rolmodellen die hem voor zijn gegaan. Dromen die uitgestorven zijn en (klein)kinderen die tot rolmodel worden. Zoals Frank het zelf zegt het is een levenslang ‘onbewustwordingsproces’ om je eigen collectie rolmodellen tegen het licht te houden en weer nieuwe te vinden.

Veel luisterplezier!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘In de relatie kom je tot leven’ Outcast 030 met Klaartje van Gasteren

Dit keer is Klaartje van Gasteren te gast. Zij is verbonden aan De School voor Transitie. En onlangs kwam het boek uit ‘Het ambacht van de secure base coach’ dat zij samen schreef met haar collega’s.

We zijn uiteraard in gesprek over dit handboek om op ambachtelijke wijze aan de slag te gaan als secure base coach. Een vak van hulpverlener tot hoopverlener.

En wat is het belang van een secure base? Om te leren bij verandering heb je verbinding nodig met secure bases: inspirerende bronnen bij wie of waardoor je je welkom voelt.

Het boek nodigt uit om stil te staan bij de wortels van je (bege)leiderschap en (un)secure bases. In dit gesprek staan we daarom ook stil bij de wortels van Klaartje. Wie zijn haar voorgegaan in hoe ze verbinding maakt? Wat zijn belangrijke bronnen waaruit ze put? En waarom voelt zij zich ‘geroepen’ om het werk te doen wat ze doet?

Met muzikale intermezzo’s van Guus Meeuwis met ‘Brabant’ waar haar roots liggen, Elke Vierwijzer met ‘Lijnen’ en hoe je in de relatie met anderen tot leven komt, en Joop Beving met ‘The Gift’ en hoe pianomuziek haar ontroert.

Veel luisterplezier gewenst.

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘Gastvrij de vreemdeling welkom heten’ Outcast 029 met Hans Wopereis

Dit keer is Hans Wopereis te gast. Hij is een begeleider van mens en organisatie bij ontwikkelvragen en auteur van de boeken ‘Bezieling werkt’ en ‘Het licht en de korenmaat’.

Het is dit keer geen gesprek waarin het levensverhaal van de gast centraal staat, maar een gedeelde liefde voor oude verhalen, ons vak, schrijven en muziek.

In het licht van Advent komen we samen in de herberg om in gesprek te gaan over een thema dat ons nauw aan het hart ligt. Gastvrij de vreemdeling welkom heten.

De vreemdeling buiten, maar ook de vreemdeling binnen in onszelf. We gebruiken hiervoor het bijbelverhaal over de aartsvader Abraham en welke lessen dit verhaal ons aanreikt over gastvrijheid.

Helemaal in een Adventtijd waarin tegen de achtergrond van donkere dagen de komst van het nieuwe licht wordt verwelkomd. We raken vragen aan als: Welk thuisland heb je te verlaten? Hoe luister je naar de stem van de God in jou? Hoe word je verleid om naar Sodom te blijven omkijken en tot zoutpilaar te verworden? Wat is de gift van het gif in ons leven?

Tijdens ons gesprek kun je luisteren naar poëzie van Rumi en muzikale intermezzo’s van Stef Bos met ‘Welkom’, Mike Scott met ‘Bring ‘em all in’ en Moby met ‘God moving over the face of the waters’.

Dit is de laatste Outcast van dit jaar. Fijne Feestdagen vast en veel plezier met luisteren!

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘Er brandt licht in de haven’ Outcast 028 met Joke Hoekstra

Dit keer is Joke Hoekstra te gast. Ze is werkzaam als directeur bij het Nederlandse Rode Kruis. We zijn uiteraard in gesprek over waar het Rode Kruis voor staat en het belang om taal te vinden waar je neutraliteit mee uitstraalt. Hoe zeg je bijvoorbeeld “niet schieten” in 350 talen?

Maar we staan vooral stil bij het eigen levensverhaal aan de hand van de door Joke gekozen muzieknummers. Deze vormen het geraamte van ons gesprek. Diggy Dex met ‘Dragen’ over dat je niet alles zelf hoeft te dragen en jezelf ontmoeten door anderen te begroeten. De troostende werking van klassieke muziek met componist Johann Pachelbel en de Stuttgart Chamber Orchestra en ‘Canon in Gigue in D major’. En tenslotte The Wiz met ‘A brand new day’ over je tijd niet verkwanselen en de dag kaalplukken.

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘Graag zou ik eens naar binnen willen’ Outcast 027 met dichter Co Woudsma

Dit keer is Co Woudsma te gast. Hij is dichter en publiceerde verschillende bundels. Zijn laatste dichtbundel ‘Zolang de stad maar vrolijk is’ is net verschenen.

Met Co heb ik een bijzondere band. Mijn moeder maakte vijfentwintig jaar lang schoon bij dé familie Woudsma. Er groeide een warme vriendschap tussen mijn moeder en hen. Zij voelde zich daar gezien in al haar oneffenheid.

En hun volwassen zoon Co woonde nog altijd bij zijn ouders thuis. Ik was in mijn tienerjaren – en nog steeds trouwens – groot fan van de strip Prins Valiant. En mijn moeder ontdekte indertijd dat Co de hele reeks in de boekenkast had staan. Elke week kreeg ik zodoende een leenexemplaar mee en als ik daar netjes mee omging, kreeg ik de week erop een nieuw exemplaar. Zo ontstond een jarenlange uitwisseling en later ook de kennismaking met zijn poëzie.

Deze Outcast is opgenomen in het geboortehuis van Co waar hij na het overlijden van zijn ouders nu alleen woont. Hij is in alles een ‘outcast’. Iemand die buiten de gebaande paden valt en omschrijft wat hem in de wereld opvalt. Hij gaat niet op in die wereld maar kijkt toe. Alhoewel er wellicht in hem een verlangen schuilt om in die wereld te willen opgaan.

Hij leest natuurlijk gedichten voor. En je kunt luisteren naar muziek van Les Rita Mitsouko (‘Le petit train’) en Josquin des Prez (‘Nimphes, nappés’). En Co laat als slotakkoord ook zijn eigen zangstem horen.

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

‘Als de liefde liegt…’ Outcast 026 met Petra Kramer

Dit keer is Petra Kramer te gast. Zij is executive coach en schrijver van het boek ‘Zonder jou besta ik niet’. Het is een autobiografische roman over een giftige relatie waarin Petra zichzelf kwijt raakte. Ze wordt gaandeweg een schim van zichzelf en haar leven brokkelt af. Dan doet ze een aantal schokkende ontdekkingen. Haar geliefde blijkt als een parasiet op verschillende vrouwen te hebben geleefd. Langzaam begint de pijnlijke waarheid door te dringen. Hoe komt het dat ze zichzelf zo kwijt kon raken in deze destructieve relatie? En hoe vindt ze de kracht om los te komen?

Het is een bijzonder intiem verhaal over narcisme, liefdesbedrog en vrouwelijke kracht. Samen zijn we over dit ‘duivelse’ hoofdstuk uit haar leven in gesprek. Met natuurlijk ook muziek. Je kunt luisteren naar: Fix you van Coldplay, You know I’m no good van Amy Winehouse en Heading up high van Armin van Buuren en Kensington.

Deze podcast is geproduceerd door Simon van der Veer: www.simonvanderveer.nl
Outcast is onderdeel van The Daily Cast: www.thedailycast.nl

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google